Alzio professioneel vastgoedbeheer

Inloggen Mijn Alzio

Wachtwoord vergeten?

Oog voor zorgeloos wonen & werken

Delen of bezitten van een parkeerplaats?

Veel eigenaren van vastgoed maar ook huurders willen het liefst een parkeerterrein met te naam gestelde parkeerplaatsen. Dat leidt tot leegstand bij de één, schaarste bij de ander en kost onnodig veel geld. Het is vrij eenvoudig om te voorkomen met shared parking.

Nederland telt zo'n 14,5 miljoen parkeerplaatsen. Bedrijven beschikken over 3 miljoen plaatsen, parkeergarages over ongeveer 200.000 parkeerplaatsen. 1,5 miljoen plaatsen zijn van burgers, en de overige 10 miljoen zijn op straat te vinden. Daar maken circa 8,5 miljoen bezitters van auto's gebruik van. Het gaat dus wel over 'enige' omvang en belang.

Door het 'nieuwe werken' wordt op wisselende dagen/tijden en plaatsen gewerkt. Met als gevolg: leegstand in parkeergarages en -terreinen. Veelal op woensdag en vrijdag en al helemaal 's avonds en in het weekend wanneer bedrijven gesloten zijn. Terwijl op maandag, dinsdag en donderdag er vaak te weinig parkeerplaatsen zijn. Ook te hanteren normen en beleid van gemeenten leiden tot schaarste op bepaalde momenten. Evenementen in de omgeving genereren een piek aan parkeerbehoefte terwijl iets verderop complete parkeerterreinen leegstaan. Deze tegenstelling schaarste-leegstand treedt ook op bij (stads)mensen met een garage of parkeerplaats die elders werken. En dus onbezet blijft tijdens hun afwezigheid. Terwijl toeristen/winkelend publiek geen parkeerplaats kan vinden.

De oplossing? Ten eerste: er zijn tegenwoordig systemen die toegepast kunnen worden voor meerdere terreinen. Dat leidt tot een betere benutting van parkeerruimte, vergt minder investeringen en bespaart ook op jaarlijkse kosten. Door plaatsen te delen tussen terreinen, eigenaren en huurders kan schaarste worden voorkomen en ook nog extra inkomsten opleveren. De bekende win-winsituatie. Sinds oktober 2013 is er ook een bedrijf, MobyPark, dat het delen van parkeerplaatsen verzorgt, ook van particulieren. Ook hier: opbrengst voor eigenaar, lagere kosten voor de gebruiker. De bekende win-winsituatie. Waarom gebeurt dat zo weinig?