Alzio professioneel vastgoedbeheer

Inloggen Mijn Alzio

Wachtwoord vergeten?

Oog voor zorgeloos wonen & werken

Delen van een appartement?

Stel uw appartement staat te koop, u woont er zelf niet meer en voor langere tijd verhuren blijkt toch lastig. Waarom zou u uw appartement niet delen met bijvoorbeeld mensen die voor korte tijd verblijf zoeken voor vakantie of als alternatief voor een hotel of 'bed and breakfast'? Dat kan vaak wel, mits u het goed regelt. Hoe?

In de huidige woningmarkt willen eigenaren een leuk centje bijverdienen of om dubbele woonlasten ter verlagen door het voor korte tijd verhuren van hun appartement aan toeristen. Dit wordt ook wel short stay genoemd, wat dubbele toestemming vereist. Namelijk van de VvE omdat dit veelal in strijd is met de akte, waarin meestal staat dat het appartement slechts als woning gebruikt mag worden. Verhuur aan toeristen is bedrijfsmatig en daarom in strijd met de akte. Door VvE's gevoerde procedures zijn in alle gevallen door hen gewonnen.

En er is ook een vergunning van de gemeente nodig om een soort hotelbestemming aan het appartement toe te kennen. Vaak zijn daar allerlei eisen aan verbonden. Gemeenten zoals Amsterdam worden daar wel wat soepeler in.

Regelt u dit niet goed dan loopt u het risico meer te moeten uitgeven dan dat het oplevert. Een gewaarschuwde eigenaar telt voor twee!